Get Your Own Scroller

Tuesday, 20 November 2012

Kenapa Kita Perlu Boikot McDonald?

kenapa boikot mcdonald malaysia
Assalamualaikum....
isu ni buat ana hampir gaduh ngn sahabat...
bertelingkah tntg mcd ni...
ni da jmpa kenapa kita perlu boikit mcd....
Thank sarah, sabar tok an cari maklumat ni....hehe....


Kenapa kita perlu boikot mcd? Isu ni dari dulu tak selesai-selesai. Mungkin artikel dan ulasan dari pengerusi Aqsa Syarif ni dapat dipertimbangkan.


Ulasan dari Pengerusi Aqsa Syarif:


Berkaitan kenyataan McD Malaysia. McD Malaysia membayar franchisee fees kpd McD Corp USA. Ada puluhan ribu restoran McD di seluruh dunia. Walaupun setiap dari Restoran McD ini menyumbang sebanyak 5% dari revenue mereka ini sudah berjumlah ratusan juta USD (bahkan mungkin billion dollar).


Oleh kerana McD konsisten menyumbang kepada ekonomi Israel sejak 30 tahun yang lalu, maka kita harus menyampaikan message yang tegas di seluruh dunia kepada semua negara di mana McD membuka cawangan. Jika setiap negara di mana McD beroperasi membuat disclaimer bahawa ‘mereka tidak menyumbang kepada israel’ bahkan mereka adalah syarikat berdaftar di negara masing-masing, maka boycott akan gagal dan McD Corporation US bolih meneruskan sokongan tidak berbelah bagi kepada Israel.


Tetapi jika setiap warga dunia mula memboikot operasi McD di negera masing-masing maka ini akan menyampaikan message yang jelas supaya McD Corp US menghentikan sokongannya kpd Israel.


Bayangkan jika kutipan dari yuran franchisee shj jumlahnya ratusan juta dollar sehari, berapa banyak jentera perang yang bolih dibeli oleh Israel dgn sumbangan McD bagi membunuh rakyat Palestin.


Kerana itu boycott adalah satu ‘peperangan’. Seruan boycott akan di counter oleh pihak musuh dgn mengatakan kami ‘cawangan tempatan’ dan kami hanya membayar cukai kpd kerajaan kita. Lagipun kami menyumbang kpd ekonomi negara dan menyediakan peluan pekerjaan kpd rakyat tempatan.


Jika semua negara membuat pengistiharan spt ini dan semua warga dunia terpedaya dgn seruan manis; ini boycott akan gagal total. Tetapi apabila McD semberang laut menerima tempiasan dari polisi McD Corp yang membiayai israel, maka akhirnya McD Corp terpaksa berfikir lagi sebelum meneruskan sokongannya kpd zionis kerana keuntungan seberang lautnya mula menyusut.


Ingat boycott adalah peperangan dan musuh akan menggunakan hujjah ‘yang masuk akal’ untuk menggagalkan strategi boikot. -sumber


NAMUN PENGARAH URUSAN MCDONALD’S MALAYSIA TELAH MENGELUARKAN NOTIS SUPAYA PIHAK YANG INGIN MEMBOIKOT FAHAM KERANA DAKWAAN TERSEBUT ADALAH TIDAK BENAR SAMA SEKALI

sumber


Walaubagaimanapun, Palestine perlukan pertolongan kita semua. Derma semudah guna sms sahaja.
Boleh baca cerita pendek ni sekali :


Sarah: Apsal nak kaitkan McD kat sini ngan Israel? Management diorang pun da nafikan.

Bono: McD kat sini@mana2 pun still jual jenama dan produk sama. Jadi xkan tade kaitan/keuntungan kepada headquaters McD kat US?


Sinyu: Tapi xbaik tuduh diorang buat offer free meal sebab ada boikot. Mungkin diorang dah lama plan untuk hargai pelanggan setia.

Bono: Wallahu’alam. It’s just at the right time! Dulu penah ke ada offer free meal?


Sarah: Alaa, kan free tu. Bagus la. Kita xyah bayar pape, so diorang pun x untung pape.

Bono: Diorang akan untung senarnya, dari segi sokongan moral. Sebab itu yang diorang perlu sewaktu tertekan macam ni.


Sarah: Ok, kalu aku amik jugak meal free tu dan makan, apa hukum dia? Haram?

Bani: Tak haram pun, even kalau bayar. Sebab makanan itu sendiri diperakui halal. Tapi ini bukan soal agama, halal@haram. Ini soal kemanusiaan.


Sarah: So, depend kat pilihan masing2 la kan nak boikot @ x? xleh paksa kan?

Bono: Untung kita kat sini ada pilihan nak boikot @ x. Saudara kita kat sana xleh pilih pun sama ada nak diserang dan menderita @ x.


*Update : Jawapan Ustaz Azhar Idrus mengenai boikot burger percuma mcd. (18.11.12)


Sarah jangan marah...haha<pinjam nama>

No comments:

Post a Comment

* Macam best ker Entry Nih???
* Comment sket Jom...>
* Nanti owner confirm Comment Back Lah...
*Lillahita'ala...yang baik jer..

Flavour Life Of Islam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...